Thomas Jefferson

Thomas Jefferson er en af de næsten mytiske skikkelser fra tidlig amerikansk historie der står højt som en af de store helte af revolutionen og den tidlige definition af hvad dette land ville blive. Nogle gange er det nemt at se på en figur, der står så højt i historie og tror, måske nogle af der er myte. Men når man ser på historien om gange, han var lige så stor som vores tilbedelse af ham tyder på han var.

Thomas Jefferson’s service til den nye amerikanske union varede mere end halvtreds år. Han ikke kun bidraget til core filosofiske fundament, hvorpå vores demokrati baseret, han tjente i en række forskellige kontorer og gjort nogle fænomenale bidrag til udvikling af land, herunder…

* 1775 – serveret i den kontinentale kongres

* 1776-skrev Uafhængighedserklæringen

* 1779-1781-guvernør i Virginia

* 1783-valgt til Kongressen

* 1784-1789-kommissær og minister til Frankrig

* 1790-1793 USAs første Secretary of State under George Washington

* 1797-1801 tjente som vicepræsident af USA

* 1801-1809 tredje præsident af USA

* 1803 godkendt af og hjalp indlede Lewis og Clark ekspeditionen

* 1803 købt Louisiana område for de Forenede Stater

* 1815 lancerede Library of Congress

* 1825 grundlagt University of Virginia

Denne fænomenale præstation er næsten uovertruffen i enhver offentlig registrering af sammenlignelige tjenestemænd. Men Jeffersons bidrag var mere end blot kontorer serveret, var han en eller to eller tre centrale filosofiske tænkere i sin tid, der lagde ideologiske grundlaget for Amerika.

Det er umuligt at understrege nok bedrift, han skriver Uafhængighedserklæringen. Dette dokument har taget på sådan en central placering i amerikansk historie, det er set med den ærbødighed, som normalt er forbeholdt religiøse dokumenter. Det kommunikerer så veltalende overbevisninger og værdier af det amerikanske system af regeringen at Jefferson kan ses som en ægte minister og profet i disse idealer.

Thomas Jefferson troede også stærkt i Manifest Destiny og vestpå udvidelse af landet så vidt Stillehavet. Han gav inspirationen, finansieringen og de politiske muskler for at lancere den berømte Lewis og Clark ekspeditionen, der var ansvarlige for at opdage store nye lander og skatte i heartland af Amerika og giver inspiration til et land til at “go west ung mand” og at opnå drømmen om at blive en nation, der strakte sig “for hav til skinnende hav”.

Jefferson havde en tørst efter viden, der var næsten uudslukkelig. Han gik denne passion for læring på i opbygningen af University of Virginia. Men hans bidrag til uddannelse, der har lavet sådan en stor mark på American society var bygning af den amerikanske bibliotekssystem som borgere i ethvert samfund kan få adgang til store mængder af information henne ved ikke omkostninger. Det var en fantastisk eksperiment i det offentlige uddannelsessystem. Men i dag kun få af os kan forestille os en verden, hvor vi ikke kan til enhver tid bare “gå tjekke det ud på biblioteket”. Biblioteker er blevet det centrale for den amerikanske livsstil.

Det lader til, at Thomas Jefferson gjort en indflydelse på alle aspekter af samfundet fra landets voksende uddannelsessystemer til regering og endda gøre sine synspunkter om religionsfrihed en vigtig del af hvordan Amerika nærmede dette afgørende emne. Hele begrebet “adskillelse af kirke og stat” var en, Jefferson forsvaret.

Det skal bemærkes, at i hans skrifter stod det klart, at adskillelsen af kirke og stat fungerer, fordi det er der at begrænse regering fra ulovligt begrænser de religiøse rettigheder for borgerne. Sommetider vi fejlfortolker Jeffersons begreber, at denne statslige begrænsning er der at begrænse religiøs frihed når de i virkeligheden, det er der at tilskynde alle den religiøse frihed, som borgerne i Amerika har brug for at ære og tilbede med fuldstændig åbenhed og at aldrig frygt for, at regeringen vil hindre hvem, hvad, hvornår, hvor og hvordan de går om at udtrykke deres religiøse ideer.

Det er vigtigt at se tilbage på geni af denne mand, Thomas Jefferson og være taknemmelig for, at han var manden i time for sådan et vigtigt tidspunkt i udviklingen af den store nation af Amerikas Forenede Stater.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.